Frida Kahlo is uitgegroeid tot een van de bekendste vrouwelijke kunstenaars in de geschiedenis. Haar werk is actueler dan ooit met thema’s die gaan over seksuele en culturele identiteit, politiek, de representatie van lichamelijkheid en gender en leven met pijn en beperkingen. Ze is zeer geliefd in haar geboorteland Mexico. Nieuwe generaties herkennen zich in haar levensknopen. Kunstenaars, psychologen, gender- en cultuurwetenschappers hebben zich over de vele aspecten van haar leven gebogen. Ook artsen en fysiotherapeuten zijn geïnteresseerd geraakt in haar redelijk goed gedocumenteerde ziektegeschiedenis.
Door de polio die ze krijgt in haar zesde levensjaar was haar ene been korter dan de andere. Ze onderging in haar korte leven tientallen operaties, moest leven in korsetten, met een beenprothese en is op verschillende momenten in haar leven vele maanden bedlegerig geweest. Tegelijkertijd ontwikkelde ze zich tot een flamboyant en kleurrijk artiest die haar leven lang haar beperkingen wilde omzetten in de scheppende kracht van de kunst.
Na een tentoonstelling het Cobra museum is nu ook een prachtig overzicht te zien van haar werk in het Drents museum in Assen.
Kahlo werd in 1907 geboren in Coyoacán, een wijk in Mexico-stad, niet ver van de plaats van het busongeluk. Haar moeder was een Mexicaanse katholiek en haar vader een Duitse protestant. Kahlo wilde na haar school een geneeskundeopleiding gaan volgen. Het ongeluk maakte een einde aan deze droom. Tijdens de maandenlange revalidatie mocht ze alleen maar liggen en ze kreeg het idee om te gaan tekenen en schilderen. Haar vader was fotograaf en zorgde voor schildermateriaal. Haar moeder voorzag haar bed van een ingenieus opgehangen spiegel zodat ze zichzelf kon schilderen. Haar eerste zelfportretten zagen het licht. Er zouden er nog meer dan vijftig volgen. Haar interesse voor geneeskunde verwerkte ze door haar leven heen in haar symbolisch geladen schilderijen en tekeningen.